Paracanoe

Wedstrijdsport

Aankondiging: 
De Parakano Tryouts van het Watersportverbond beginnen weer
vanaf maart 2022

Wedstrijden & trainingen 2022

Parakano / Paracanoe NL Training 1 -februari / maart 2022:

tbd Zwembad training, Rotterdam
Organisatie: Watersportverbond 

Parakano / Paacanoe NL Training 2 –  2022:

tbd RCC Rotterdam
Organisatie: Watersportverbond 

Paracanoe & Kanosprint wedstrijd 1-2022:

tbd Wormer / Kampen 
Organisatie: Watersportverbond 

Parakano / Paracanoe NL Training 3 – 2022:

tbd RCC Rotterdam
Organisatie: Watersportverbond 

Paracanoe & Kanosprint wedstrijd 2-2022:

tbd Wormer / Kampen
Organisatie: Watersportverbond   

Parakano / Paracanoe NL Training 2 – mei/juni 2022:

tbd RCC Rotterdam
Organisatie: Watersportverbond 

Paracanoe & Kanosprint wedstrijd 3-2022,
Nederlands Kampioenschap:

tbd Brabantregatta, Tilburg
Organisatie: Watersportverbond  

Paracanoe

De officiële wedstrijd discipline bij de internationale federaties ICF en ECA. Vanaf 2022 ook een wedstrijd discipline in Nederland.

Drie wedstrijden in 202
Als Covid-19 het toelaat organiseert de Commissie Parakano dit jaar samen met de commissie Kanosprint van het Watersportverbond drie wedstrijden waaronder een NK.
De wedstrijden worden (bij voldoende deelname) gevaren in de klassen K1, K2 Mixed Ability en Va’a.

Voor Paracanoe is er een internationale classificatie eis. Door het relatief kleine veld aan parasporters zullen de Nederlandse wedstrijden waarschijnlijk geen onderliggende classificatie kennen en / of worden er Paracanoe wedstrijden in het programma opgenomen voor ongeclassificeerden (zoals bijvoorbeeld de K2 Mixed Ability).

K1: Eenpersoons Kajak, wordt gevaren over een afstand van 200 meter. Er kan gekozen worden om uit te komen in de Paracanoe klasse en inclusief binnen je klasse in de regulier Kanosprint wedstrijden.

k2 Mixed Ability: Tweepersoons Kajak, wordt gevaren over een afstand van 500 meter. Tenminste één van de twee vaarders heeft een visuele of lichamelijke beperking.

Va’a: Eenpersoons open kano met outrigger (zij-drijver), wordt gevaren over een afstand van 200 meter. Deze klasse is uniek voor Paracanoe (zie bovenste foto hiernaast).

Nederlands Reglement Paracanoe

Trainingen

De Nederlandse Paracanoe atleten trainen bij hun eigen vereniging of trainen individueel.

Daarnaast wordt er vier keer per jaar een centrale training gegeven met een door de Commissie Parakano van het Watersportverbond aangestelde (vrijwillige) trainster.
Zie de agenda hiernaast voor meer informatie.

Inclusief wedstrijdsporten

Inclusief wedstrijdsporten of meetrainen in andere disciplines van de kanosport is vaak ook mogelijk. Bijvoorbeeld in kanosprint, Kanoslalom, Afvaart, Marathon, Zeekano, Surfski, Open kanovaren.

Parakano | Recreatief | Wedstrijdsport | Paracanoe | Paralympics

De kanosport is bij uitstel geschikt voor sporters met een beperking aan het onderlichaam tot en met een hoge dwarslaesie
en voor sporters met een visuele beperking. Vanzelfsprekend zijn er ook protheses en ortheses die kanovaren mogelijk maken voor mensen met een beperking aan de armen of handen. Meer en meer kanoverenigingen in Nederland werken aan het verbeteren van de toegankelijkheid van clubgebouwen en vaarwater.

Actieve trainingen en bijeenkomsten

Tenminste vier keer per jaar worden er door de Commissie Parakano trainingen en bijeenkomsten georganiseerd voor alle parakano sporters in Nederland aangesloten bij verenigingen van het Watersportverbond (of individuele leden van het Watersportverbond).

Sponsors

Skip to content