kennisbank parakano

Gebruik de vertaal functie van je browser bij websites in vreemde talen!

 

Join the Club

Word een Parakano-vaarder

Met kleinere of grotere aanpassingen is kanovaren voor vrijwel iedereen mogelijk.
Kijk bij bovenstaande kennisbank eens een paar filmpjes (recreatie en breedtesport). Ook als je niet goed bent in Engels, spreken de meeste beelden voor zich. Er is heel veel mogelijk. En hoe mooi is het dat in veel gevallen de verschillen tussen een parasporter en een andere kanosporter op het water gewoon niet zichtbaar zijn. Iedereen heeft bij wijze van spreke de zelfde orthese.

Wordt Parakano trainer / instructeur

Ook binnen de instructeursopleidingen van het Watersportverbond wordt aandacht geschonken aan parakano. Vanuit de Commissie Parakano worden presentaties gegeven en op het water vinden clinics plaats op landelijke instructeursdagen.

Sponsor Parakano

Parakano is voor veel mensen een ideale sport. Echter materialen zijn duur en ook de facilitering en het organiseren van instap en tryout momenten kosten geld. Dan spreken we nog niet over paralympische ambities van sommige sporters. Vanzelfsprekend vinden we het erg fijn als je contact met ons op wilt nemen om sponsoring vanuit jouw bedrijf of organisatie (bijvoorbeeld Rotary, Lions, ANBI) met ons te bespreken.

Fund Raising

Wil je je inzetten om fondsen te werven voor Parakano in Nederland.  Ook kleine bedragen zijn bij ons welkom. Het geld wat via sponsoring of fund raising wordt aangeboden komt ten goede aan de Commissie Parakano van het Watersportverbond en daarmee rechtstreeks aan de parakano sport in Nederland.

Facilitieiten

Toegankelijkheid van accommodaties is een onderwerp wat altijd hoog op onze agenda staat. Hoe maak je een bestaande locatie toegankelijk? Soms is het eenvoudiger dan je denkt. Parasporters zijn gewend om soms letterlijk drempels te overwinnen. Dat is natuurlijk niet ideaal, maar ben ook niet te bang om samen met potentiële parakano de mogelijkheden te verkennen.

Club Equipment

Veel verenigingen beschikken over clubboten die ter beschikking staan voor nieuwe leden of voor een vaak kleine bijdrage ‘gehuurd’ kunnen worden. Een stabiele surfski is met een paar kleine aanpassingen een goede kano voor een beginnend parakano vaarder. Ook een stabiele toerkano is een goed uitgangspunt. Met een aangepast stoeltje om doorzitten tegen te gaan en extra ondersteuning met schuimblokken en schuimrollen kan in vrijwel altijd een goede en stabiele zit worden gecreëerd in standaard beschikbare kano’s. Soms is een grotere aanpassing nodig. Ook is het mogelijk te kijken naar subsidiemogelijkheden voor een investering in kano’s, specifiek voor de parakano doelgroep.

Frequently Asked Questions

  • Moet ik direct een kano kopen?

Nee, vrijwel alle verenigingen hebben verenigingsboten beschikbaar waar je soms zelfs gratis (bijvoorbeeld in het eerste jaar) of tegen een geringe betaling gebruik van kan maken. Er zijn verenigingen die speciaal hebben geïnvesteerd in kano’s die geschikt zijn voor aangepast kanovaren.

  • Is parakano ook geschikt voor kinderen?

Ja de kanosport is ook heel geschikt voor kinderen, vanaf ca. 10 jaar en in bezit van een zwemdiploma B. 

Ga naar de inhoud