Paracanoe

Wedstrijdsport

Aankondiging: 
Ook in 2023 zijn er weer Parakano Clinics. Voorinschrijven kan via mail@parakano.nl

Paracanoe | Kanosprint wedstrijdsport

Paracanoe Kanosprint is een wedstrijd discipline die zowel in Nederland alsook internationaal beoefend kan worden. 

De wedstrijden worden gevaren in K1 (kajak) of Va’a  (zie foto van kano's met gele outrigger), in elke klasse zijn er 3 classificatie groepen gebaseerd op de mate van beperkingen van de sporters. 

De Paracanoe ofwel Parakano wedstrijdsport wordt in Nederland momenteel actief ontwikkeld. Internationaal is Paracanoe al verder ontwikkeld en een IPC Paralympische sport. Aangepast kanovaren kan in Nederland bij een groot aantal aangesloten verenigingen. Er kan individueel of in tweepersoons kano’s of kajaks worden gevaren.

Paracanoe is IPC Paralympisch

Paracanoe is een IPC Paralympische sport. Dus afhankelijk van je ambitie en inzet behoort zelfs een paralympisch traject tot de mogelijkheden. In Nederland vinden de Paracanoe wedstrijden plaats binnen de wedstrijdkalender van de discipline Kanosprint en wordt er vanaf 2022 een Nederlands Kampioenschap georganiseerd. Om aan grote internationale wedstrijden mee te doen zoals een World Cups, EK, WK of Paralympics moet je aan kwalificatie criteria van het NOC*NSF en/of het Watersportverbond voldoen.

Boottypes, afstand en classificatie:

Er wordt (internationaal) gevaren in twee boottypes en in drie classificatie klasses. De classificatie wordt gebaseerd op de aard van je beperkingen (arm, bovenlichaam en core functies). Alle individuele wedstrijden zijn over een afstand van 200 meter.
In Nederland kennen we ook een ongeclassificeerde klasse (beperkingen door spierziekten zijn over het algemeen niet voor topsport classificeerbaar) en een klasse K2 Mixed Ability. De K2 Mixid Ability wordt gevaren in een tweepersoons kajak met tenminste één vaarder met een beperking, deze beperking kan fysiek of visueel zijn).
De K2 Mixed Ability wedstrijden worden gevaren over een afstand van 500 meter.

Marathon

Naast Parakano in Kanosprint worden er in Nederland en in het buitenland ook Marathon wedstrijden georganiseerd voor de klasse K2 Mixed Ability. De marathon afstand bedraagt tussen de ca. 4 tot ca. 15 km. 

De International Canoe Federation (ICF) onderzoekt de mogelijkheden voor een K1 Paracanoe Marathon WK in Ponte de Lima (POR) in 2022 over afstanden van  4.2 – 4.4 km voor the KL1/VL1 klasses en 8.4 – 8.8 km voor de KL2/VL2 en KL3/VL3 klasses.


Uitslagen Nederlands Kampioenschap 2022

Parakano Dames K1 200m:
1. Marjolein Uitham - 63,62 (FWD)
2. Willemijn Raaijmaakers - 74,98 (KCR)
3. Keesje Ravenhorst - 78,38 (KCR)

Parakano Heren Junioren K1 200m:
1. Zeb Sigling - 119,11 (FRI)

Parakano Dames K2 Mixed Ability 500m:
1. Willemijn Raaijmaakers & Alexandra van den Elzen 
     145,18 (KCR)
2. Marjolein Uitham & Francien Koster
     147,67 (FWD)
3. Kim Kempeneers & Luna van der Velden
     148,44 (KCR/KVG)

Parakano Heren K2 Mixed Ability 500m:
1. Zeb Sigling & Jasper Hofmans
    158,44 (FRI)

Va'a

Inclusief (wedstrijd)sporten

Als parasporter kun je, afhankelijk van je beperkingen, de meeste disciplines van de kanosport inclusief mee trainen en aan wedstrijden meedoen. Dit kan bij de reguliere kanosprint en marathon wedstrijden (met dispensatie voor overdragen), maar ook in kanoslalom, afvaart en surfski. Afhankelijk van de mate van je beperkingen zijn kanopolo, freestyle en andere wat meer extreme vormen van kanovaren misschien ook mogelijk.

Met visuele beperkingen is wedstrijdsport in een tweepersoons kajak (K2) mogelijk. Ook wedstrijdsport in een éénpersoons kajak is (K1) mogelijk. Dit kan zowel inclusief binnen de discipline Kanosprint als binnen de Nederlandse Parakano wedstrijden in K2 Mixed Ability.

parakano kanovaren dwarsleasie

Trainingen

De Nederlandse Paracanoe atleten trainen bij hun eigen vereniging of trainen individueel.

Daarnaast wordt er vier tot zes (2022) keer per jaar een centrale training gegeven met een door de Commissie Parakano van het Watersportverbond aangestelde (vrijwillige) trainster.
Zie de agenda hiernaast voor meer informatie.
 

Paracanoe Netherlands

Wedstrijden & trainingen 2022

Paracanoe & Kanosprint wedstrijd

12 juni 2022 ZP Sprintcup

Wormer, met Parakano klasse
Organisatie: KV de Zwetplassers 

Sprint Marathon

2 juli 2022

Organisatie: Viking Amsterdam 

Europees Kampioenschap Paracanoe -

18 t/m 21 augustus 2022, München (GER)
Organisatie: European Canoe Association

Paracanoe & Kanosprint wedstrijd

Nederlands Kampioenschap Paracanoe

10 & 11 september 2022:

Zevenhuizen, Willem Alexander Baan
Organisatie: Watersportverbond  

Paracanoe & Kanosprint wedstrijd

24 & 25 september 2022 Brabantregatta:

Hilvarenbeek, Tilburg. Met Parakano klasse
Organisatie: EKV Beatrix & Kano Club Tilburg 

 

 

Parakano | Recreatief | Wedstrijdsport | Paracanoe | Paralympics

De kanosport is bij uitstel geschikt voor sporters met een beperking aan het onderlichaam tot en met een hoge dwarslaesie
en voor sporters met een visuele beperking. Vanzelfsprekend zijn er ook protheses en ortheses die kanovaren mogelijk maken voor mensen met een beperking aan de armen of handen. Meer en meer kanoverenigingen in Nederland werken aan het verbeteren van de toegankelijkheid van clubgebouwen en vaarwater.

Actieve trainingen en bijeenkomsten

Tenminste vier keer per jaar worden er door de Commissie Parakano trainingen en bijeenkomsten georganiseerd voor alle parakano sporters in Nederland aangesloten bij verenigingen van het Watersportverbond (of individuele leden van het Watersportverbond).

Sponsors

kanoschool HerbieBird
Skip to content