Inclusieve kano Wedstrijdsport 

Bij vrijwel alle kanoverenigingen is het mogelijk om inclusief te trainen en om deel te nemen aan wedstrijdsporten in andere kano disciplines dan Paracanoe. Op deze pagina tref je een overzicht van de disciplines met onze inschatting van mogelijkheden tot deelname voor parasporters. In principe zijn alle kanosporten te beoefenen met gedeeltelijke of volledige been amputaties. Een aantal sporten zijn minder geschikt voor mensen met lage of hogere dwarslaesies of Spina bifida.

Aankondiging: 
De Parakano Clinics van het Watersportverbond starten weer
vanaf eind maart 2023.
Meld je vast aan en ontvang bericht over de mogelijkheden bij jou in de omgeving mail@parakano.nl 

Inclusief kanosporten | wedstrijdsporten

De kanosport noemen we ook wel ‘de grote gelijkmaker’: veel van de beperkingen van parasporters zijn niet of nauwelijks zichtbaar als je eenmaal in de kano zit.
Dit gegeven maakt het mogelijk om redelijk eenvoudig mee te trainen in de reguliere trainingsroepen van verenigingen. Volledig inclusief dus. Veel takken van de kanosport zijn ook competitief goed toegankelijk voor parasporters. Binnen de discipline Marathon varen vaker parasporters mee en ook binnen kanoslalom zijn voorbeelden van mensen met een lichamelijke beperking die deelnemen aan trainingen en wedstrijden. Samen overwinnen we de drempels.

Kanoslalom

Op stromend water zo snel mogelijk een parcours van ongeveer 300 meter rond 25 poortjes foutloos afleggen. Een technische sport die op stromend water een kanteling van de heupen en fors torderen van het bovenlichaam vereist om de techniek goed toe te kunnen passen.
Geschikt voor mensen met (onder)been amputaties en een goede core.

Afvaart

Kanosprint (300-500 mrt) of duursport (3-5 km) op stromend en wild water. De meeste wedstrijden in Nederland zijn geschikt voor Paracanoe en parakano sporters. In het buitenland afhankelijk van je core functies en wildwater graad van de rivier.

Marathon

Een duursport, langere afstanden afleggen van 15 (v) tot 20 (m) km. Het parcours kan onderbroken worden door ondiep water, of overstapplaatsen. Dispensatie voor (of hulp bij) overstappen is mogelijk voor parasporters bij Nederlandse wedstrijden.

Vanaf 2022 ook wedstrijdsport voor Parakano en in onderzoek bij de ICF voor WK Paracanoe Marathon.

Kanosprint

Het broertje van Paracanoe. De Paracanoe wedstrijden vinden plaats binnen de wedstrijden van Kanosprint. Inclusief trainen voor Paracanoe met kantsprint trainingen, is vrijwel altijd mogelijk. Ook inclusieve deelname in kanosprint wedstrijden is mogelijk voor vrijwel alle beperkingen.

Feestyle

In een kleine kano, op wild water, trucs en figuren uitvoeren in een run van 45 seconden. Alleen geschikt voor mensen met (onder)been amputaties en een goede core.

Kanopolo

Combinatie van rugby en waterpolo op het water. Zeer goede wendbaarheid nodig. Alleen geschikt voor mensen met (onder)been amputaties en een goede core.

Surfski

Langere afstanden (10-20 km) bij voorkeur met wind en golven in de rug afleggen op open water. Surfski’s zijn goede instap boten voor parakano sporters. De wedstrijd discipline vraagt om een enigszins goede core, afhankelijk van wind en condities.

(Recreatiesport)

Vaar je liever geen wedstrijden dan is er ook de kano-recreatiesport in zowel kajaks als open kano’s. Je vaart op rivieren, open water of op zee (zeekano / zeekajak). De recreatiesport is mogelijk met vrijwel alle beperkingen. Ook recreatiesporters varen / trainen vrijwel wekelijks in georganiseerd verband bij verenigingen.

TRAININGEN

Vier keer per jaar organiseert de Commissie Parakano van het Watersportverbond gezamenlijke Parakano trainingen voor wedstrijdsport. Een moment om nieuwe vaardigheden te leren, je kano-vaardigheid bij te schaven en om elkaar te ontmoeten.

PARAKANO CLINICS

Jaarlijks vinden er een aantal Tryout dagen / Parakano Clinics plaats bij verenigingen verspreid over Nederland. Deze dagen zijn bij uitstek geschikt om kanovaren uit te proberen. De Commissie Parakano van het Watersportverbond zorgt voor voldoende begeleiding, kano’s en hulpmiddelen (materialen om de kano aan te passen op je beperkingen) om je te faciliteren. 

De clinics zijn geschikt voor mensen die geïnteresseerd zijn in zowel de wedstrijd- als ook de recreatiesport. 

WEDSTRIJDEN

De Parakano wedstrijden vinden plaats binnen de Kanosprint regatta’s. De Commissie Parakano streeft ernaar om jaarlijks tenminste drie parakano wedstrijden op te nemen op de Nederlandse kalender, waaronder een Nederlands Kampioenschap Parakano. Er wordt gevaren in de disciplines K1 200mtr, K2 Mixed Ability 500 mrt en zo mogelijk in Va’a 200 mtr. 

Naar de inhoud springen