Op zondag 11 september 2022 vond het eerste NK Parakano in Nederland plaats. Het NK Parakano is het officiele NK voor sporters met een lichamelijke of visuele beperking. 

Parakano, of in het Engels Paracanoe, is een kanosprint wedstrijdsport in een éénpersoons kajak (K1) over een afstand van 200 meter en is een IPC Paralympische discipline voor mensen met een lichamelijke beperking aan de onderste extremiteiten en/of romp functie. In deze sport zien we dan ook sporters met o.a. been amputatie(s), dwarslaesie en spina bifida. Daarnaast zijn er ook mensen met Cerebrale Parese en diverse vormen van spierziektes actief in de sport.

Internationaal en op de Paralympics wordt er ook gevaren in de Va’a klasse. De Va’a is een kano met een outrigger die zijn oorsprong vindt in het Caribisch gebied. In deze klasse gaat het eveneens over een éénpersoonsboot en is de te varen afstand ook 200 meter. In Nederland beschikken we wel over enkele Va’a’s maar worden er in deze klasse (nog) geen wedstrijden gevaren.

Binnen de Parakano sport wordt er gevaren in 3 classificatie klassen. De classificatie van de sporters is afhankelijk van de aard van de beperking in termen van beenkracht en romp functie. Door het nog geringe aantal sporters in Parakano wordt in Nederland het NK vooralsnog gevaren in een gecombineerde ‘ongeclassificeerde’ klasse.

Aan de K1 ongeclassificeerde wedstrijd is de klasse K2 Mixed Ability (K2 MA) toegevoegd. De K2 is een tweepersoons kajak en Mixed Ability betekent dat slechts één van de twee sporters in de K2 een lichamelijke beperking heeft. De K2MA klasse wordt gevaren over een afstand van 500 meter.

Het NK 2022 werd gehouden op de Willem-Alexander Baan te Zevenhuizen (nabij Rotterdam). 

Op zondag kwamen de parakanoërs tegen elkaar uit op de 200 meter in de K1 en op de 500 meter in de K2 Mixed Ability. Jannemijn Baars, Kim Kempeneers, Willemijn Raaijmaakers, Keesje Ravenhorst en Marjolein Uitham streden hierbij om het Nederlands kampioenschap bij de dames. Bij de heren waren wegens ziekte helaas weinig inschrijvingen en moest Zeb Sigling het tegen zichzelf opnemen.

Uitslagen Nederlands Kampioenschap
Parakano – Kanosprint 11-09-2022
Zevenhuizen – Willem-Alexanderbaan

Parakano Dames K1 200m:
1. Marjolein Uitham – 63,62 (FWD)(KL3)
2. Willemijn Raaijmaakers – 74,98 (KCR) (KL1)
3. Keesje Ravenhorst – 78,38 (KCR)(KL1)

Parakano Heren Junioren K1 200m:
1. Zeb Sigling – 119,11 (FRI)(KL3) 

Parakano Dames K2 Mixed Ability 500m:
1. Willemijn Raaijmaakers & Alexandra van den Elzen
145,18 (KCR)
2. Marjolein Uitham & Francien Koster
147,67 (FWD)
3. Kim Kempeneers & Luna van der Velden
148,44 (KCR/KVG)

Parakano Heren K2 Mixed Ability 500m:
1. Zeb Sigling & Jasper Hofmans

We zijn trots op deze parakanoërs en hopen ze volgend jaar terug te zien, hopelijk met een groter deelnemersveld!

Benieuwd naar alle uitslagen? Op de website van RaceGorilla zijn alle uitslagen te vinden.

Het NK Kano Sprint 2022 kwam tot stand met hulp van alle vrijwilligers die wij hierbij nogmaals danken voor hun inzet, want zonder deze toppers had er geen NK geweest, de medewerkers van de Willem-Alexander Baan, Rotterdam Topsport, Sportbedrijf Rotterdam, het Watersportverbond, De Coogh Funderingstechnieken en Kajakcentrum Arjan Bloem.

 

 

 

 

Ga naar de inhoud