Begin februari 2023 is bekend gemaakt dat parakano officieel onderdeel uit zal maken van de 22 sporten op de LA28 Paralympic Games.

 

Paracanoeing wordt hiermee in Los Angeles 2028 voor de vierde keer opgenomen op het programma van de Paralympische Spelen. Paracanoe vond voor het eerst plaats in Rio de Janeiro in 2016 met zes medaille events. Vervolgens maakte het deel uit van de spelen in Tokyo en is Paracanoe opgenomen in het programma van Parijs 2024.
 
In Tokyo werden drie nieuwe events opgenomen, waaronder voor het eerst de Va’a categorie. In Parijs wordt een additionele Dames Va’a race toegevoegd, hierdoor ontstaan 10 medaille wedstrijden in de paracanoe klassen. Naar verwachting zal het aantal medaille wedstrijden zelfs naar 12 doorgroeien op de spelen van LA2028.
 

Sinds Rio 2016 is paracanoe een van de snelst groeiende paralympische sporten ter wereld. Atleten vanuit andere sporten proberen meer en meer hun vaardigheden uit in Paracanoe. Dit omdat paracanon een makkelijk toegankelijke sport is voor onder andere zitskiërs, para-ijshockeyers en handbikers. In Tokyo namen een flink aantal landen voor het eerst deel in Paracanoe. In Parijs 2024 en LA 2028 worden nog meer deelnemende landen in deze discipline verwacht.

Het Watersportverbond streeft naar in elk geval Nederlandse deelname aan de Paralympics van LA 2028.

Op 23 april 2023 organiseert NOC*NSF een Paralympische Talentdag op Sportcentrum Papendal. Ook het Watersportverbond zal aan deze dag deelnemen om mogelijk Paralympisch Talent te scouten.
Meer info: Paralympische Talentdag (Let op Kanovaren/Parakano staat nog niet in de lijst en wordt nog toegevoegd).
 

Bron: https://www.canoeicf.com/news/paracanoe-celebrates-inclusion-la28-programme

 

 

 

Naar de inhoud springen